16 Mart 2015 Pazartesi

Ürünlerinde, böcek kullanan marka ve ürünler...


Son günlerde gıda sektöründe arka arkaya gelen olumsuz haberler tüketicilerinin güvenini zedelerken, günlük hayatta çok sık kullanılan ürünlerde sağlığa zararlı maddelerin bulunması tüketicilerin tedirginliğini artırıyor. Gıda skandallarına hergün bir yenisi eklenirken, piyasada satılan balların sahte olduğu yönünde çıkan haberleri zeytinyağda hile şüphesinin takip etmesinin ardından salam, sosis ve sucuklarda virüse rastlandığına yönelik haberler, tüketicilerin sektöre olan güvenini kaybetmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz günlerde, Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde hayvansal boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin yeniden tartışmaya açılmış oldu.

Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi bir çok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı.

‘Cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendiricinin şimdilik bilinen tek zararının alerjik reaksiyonlara yol açması olduğu bildiriliyor.

İŞTE EN ÇOK KULLANAN MARKALAR
Karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti, Dr Oetker, Danone, Pınar, geliyor.

TÜRKİYE'DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR

SÜTLÜ GIDALAR
Danone - Danette, çilek aromalı puding,
Danone - Çilek aromalı süt,
Pınar - Çilekli süt
Ülker - İçim, çilekli puding


SAKIZ
Vivident -  xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident - xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident - xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Big babol - çilgın meyveler balonlu mega draje sakız
Kent Şıpsevdi - meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar
Kent Bubbaloo - Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar
Kent First - tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız,
Vivident -  cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız,
Vivident -  çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,
Mentos - çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,


ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR
ÜLKER- Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker
KENT - Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker
ÜLKER - Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli
KENT - Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker
ÜLKER - Ufo, kakaolu draje
ÜLKER - Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi
ÜLKER - Dankek, çilek soslu kek
BİSKOT/ÜLKER - Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi
ETİ - Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi
ÜLKER - Çilek aromalı kremalı gofret
ÜLKER - Kekstra çilekli kek
DR.OETKER - Böğürtlenli sos


KARMİN NEDİR?
Hayvansal kaynaklı bir boya maddesi olan Karmin, binlerce yıldır kullanılmaktadır. Keşfi ise İspanyolların Latin Amerika'yı keşfine kadar dayanır. Avrupa'ya girişi de işte bu yıllarda gerçekleşir. Karmin'in kaynağı ise Mexiko ve Peru'da yetişen ve besin maddesi olarak kaktüsü seçen Coccus cacti adlı böceğin dişisinin Scaharlach-Schildlaus kurutulup öğütülmesinden elde edilir. (The Lira)


BU BİLGİLER BURADA YER ALMAYAN MARKALARIN GÜVENLİ OLDUĞU ANLAMINI TAŞIMAZ. TÜM ETİKETLERİ KONTROL EDİNİZ.

HER TÜRLÜ KOLA VE VİŞNE SUYUNU VE HER TÜRLÜ VİŞNE RENKLİ GIDALARI BU GRUBA EKLEMELİ

AYRICA BALLI SÜT, BALLI KEK, BALLI ÇİKOLATA GİBİ İFADELER ÜRÜNÜN BALLI OLDUĞUNU DEĞİL YAPAY BAL AROMASI İÇERDİĞİNİ GÖSTERİR.


Kaynak:http://www.gidahareketi.org/Iste-Urunlerinde-Bocek-Kullanan-Markalar-Ve-Urunler-1387-haberi.aspx

Kaktüslerin üzerinde asalak olarak yaşayan cochineal böceği, karaborsaya düştü... işlenmiş cochinealin kilosu son bir yılda 2’ye katlandı... “bu kimi ilgilendirir?” demeyin, dünyada kolaya renk veren böcek olarak efsanevi bir ün yapan cochineal, gıdadan kozmetiğe kadar birçok sektörün ‘canı kanı’ gibi. o olmadan ne sosisin rengi pembe, ne rujlar rengârenk, ne de kolalar şu anki renginde olabilir.

Kilosu 500 avro
Sağladığı kırmızı renk nedeniyle Cochineal böceği, ilk olarak Aztekler tarafından kök boyası olarak kullanılıyor. Böcekten elde edilen Carmine boya pigmenti şu anda ise dünyada dev bir piyasa. en büyük alıcısı da gazlı içecek üreticileri, gıda firmaları ve kozmetikçiler. doğal bir katkı maddesi olması nedeniyle de dünyada giderek önemi artan Carmine adlı katkı maddesinin hava şartlarına bağlı olarak üretiminin bir miktar azalması nedeniyle fiyatı fırladı. Gazlı içecek devleri, birçok fabrikada üretimi kapattı. Geçen yıl kilosu 200-250 Avro olan Carmine, şu anda piyasada 450-500 Avro'ya bile zor bulunuyor.



Türkiye’de 10 ithalatçısı var

Yıllardır halk arasında asparagas olarak görülen ‘kolanın içinde böcek var’ söylentilerinin de gerçek olduğunu türkiye’de son yıllarda oluşan ‘cochineal’ piyasası gözler önüne seriyor. türkiye’de carmine katkı maddesinin yaklaşık 10 ithalatçısı bulunuyor. türkiye’nin önde gelen gıda katkı maddeleri ithalatçılarından ünak gıda da bunlardan biri. şirketin genel müdürü atilla kendigelen, 11 senedir carmine ithalatı yaptıklarını açıklıyor. “ancak son bir iki yıldır ithalatta patlama var. çünkü ab’ye uyum kapsamında daha önce kullanılan katkı maddeleri yasaklandı. fermente edilmiş pirinç de bunlardan biri” diyen kendigelen, türkiye’de sadece gıda sektörünün yılda 50 ton carmine kullandığını açıklıyor. kendigelen, ünak gıda olarak yılda 15 ton civarında carmine ithalatı yaptıklarını anlatıyor.


Cochineal böceği, Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli kaktüslerin üzerinde yaşıyor.

Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilebiliyor. böceklerin üretimi için büyük çiftlikler bulunuyor.


Peru, Şili ve Meksika’da bulunan büyük fabrikalarda toplanan böcekler işleme tabi tutuluyor. ışınlanıp hijyenik hale getiriliyor. Daha sonra da toz haline getirilerek satışa sunuluyor.